Jednostavne heklane kape

Navodno unuci imaju posebne odnose sa dedovima, u to ime ulažem svoj poseban odnos sa obe svoje bake, kao dokaz da nisu samo unuci predodređeni za posebne veze. Obe moje bake su bile veličanstvene žene. Ne pišem ovo zato što su sve bake oduvek bile veličanstvene žene. Moje bake su zapravo to bile. Sigurna sam da je neka viša sila namestila tako da mi mamina mama bude najvažnija osoba u detinjstvu, a tatina u mladosti. Ostavile su neizbrisiv trag u mom životu. Mi smo bile posebno povezane i ništa na svetu to neće moći da promeni. Odrasla sam slušajući njihove priče. Nisu bile tipične žene svog vremena. Nisu bile tipične ni po čemu. Kao žene u godinama obe su savršeno razumevale promene, novo vreme, nova pravila, nove odnose. Svaka na svoj način, radovale su se tim novitetima. Bile su obrazovane, emancipovane, svesne i hrabre žene. Nikada nijedna nije postala dosadna džangrizava stara osoba. Mogla bih da napišem puno romana o svojim bakama i njihovim, inače skroz različitim, sudbinama. Pisaću prvo o maminoj mami, baki od koje sam nasledila heklanje. I danas mnoga deca odrastaju sa roditeljima svojih roditelja, tako je bilo i kad sam ja bila dete. Od nas četiri sestre, bile smo često podeljene dve po dve kod roditelja naših roditelja. Meni i mojoj mlađoj sestri tako je zapala Crna Gora, gde su živeli mamini roditelji i odakle je moj deda. Provela sam puno leta i zima u Zelenici kod maminih roditelja, lekara.

Zelenika

 

Moja baka je bila sjajna doktorica. Jednu od soba u kući pretvorila je u ordinaciju, do kraja života bavila se naučnim radom i posvećeno je proučavala  najnovija dostignuća medicine. Iako je verovala u modernu medicinu, bila je veoma otvorena i za narodnu, tradicionalnu i alternativnu medicinu. Nije bila od onih lekara koji dogmatski pristupaju znanju. Radila je kao lekar širom bivše Jugoslavije i svuda je bila voljena zbog svog požrtvovanog rada i velikog znanja. Isto tako, ceo život je heklala. U svoje heklanje ubacivala je najzahtevnije mustre i sama ih smišljala. Više puta mi se događalo da me na ulici zaustavljaju stare žene, heklerajke i prevrću mi bakin prsluk ili kapu, u pokušajima da dokuče mustru. Heklanje je bio njen celoživotni hobi. Pamtim ju sa šoljom bele kafe i heklicom u velikoj fotelji u dnevnom boravku. Ipak, nije bila spremna da me nešto posebno uči i pokazuje šta radi. Čuvala je za mene ostatke materijala i mogla sam da „petljam“ sa tim šta sam htela. Pokazala mi je osnovni lančić, tako da sam stalno pravila krparice, tim osnovnim bodom (niski stubić). Prevrtala sam njene knjige i pokušavala sama da shvatim objašnjenja. Tako sam naučila više od toga, iz njenih knjiga. Pretprošlo leto, kad smo bili u Crnoj Gori, ujna mi je poklonila te bakine knjige! Iako odavno sve što postoji može da se nađe na internetu, ove knjige su mi bile pravo blago! To su te knjige koje sam prevrtala kao dete, knjige u kojima sam videla šta sve može da se napravi rukama.

knjige o heklanju

 

Kad smo se vratili, u jednoj od knjiga sam pronašla bakine beleške. Bile su to mustre i krojevi koje je crtala na formularima za recepte. Da su postojale društvene mreže i blogovi u njeno vreme, garantujem vam da bi moja baka pisala blog o heklanju i uživala na društvenim mrežama. Svemu je pristupala sistematično i uvek je imala plan.

Natin crtež

 

Nikad nisam prestajala da heklam i da izučavam heklanje. Od detinjstva imam svoju kolekciju heklica, a gde god da sam putovala, moralo je da se svrati do makar jedne radnje sa vunicom. U sve što sašijem ubacujem heklane detalje.

heklica

 

Posvećujem ovaj post početnicima u heklanju. Delim sa vama ideje i mustre za jednostavne heklane kape koje pravim. U njih ide relativno malo materijala, i potrebno vam je svega par sati za jednu. Heklane kape nikad neće izmodeti. Moje su rađene od deblje vune (ili mešavine), stubićem sa jednim navijutkom. Neke sam radila, sad veoma popularnim, puff bodom, za koji imate odličan tutorijal ovde. Obično ih radim iz osnovnog kruga na vrhu, ali jednako su lepe i one koje se rade od oboda (tutorijal ovde). Možete da ih ukrasite krznenom pufnom, pom-pomom na vrhu, ili ukrasnim dugmićima sa strane. Sada su popularni modeli tzv. slouchy beanie. Beanie su kape koje idu uz glavu, a slouchy znači da je taj oblik blago deformisan. Slouchy beanie ne prate liniju glave, već su šire u sredini i duže od klasičnih beanie modela.

Ne bih više da pišem o mustrama, bodovima i modelima, pogledajte slike i predloge tutorijala na YT. Nezahvalno je opisivati mustre, slike govore hiljadu reči, a snimci barem 10.000.

 

priča o mustrama

 

Pogledajte galeriju i podelite sa mnom vaše heklane slouchy beanie! Heklajte, jer za heklanje ne postoji mašina, kao za pletenje a heklanje će u svakom vremenu ljudi imati svoje mesto.

 

Facebook Comments